Det är väl inte svårt lära sig hantverket att måla?

Var och varannan verkar tycka att det inte kan vara så svårt att lära sig hantverket att måla några väggar – det är väl bara att greppa en pensel och sätta igång...? Men riktigt så är det ju inte. Innan man kan greppa målarpenseln, så gäller det att både lappa och laga väggen. Man måste täcka för golv, lister och avlägsna höljet för vägguttag och strömbrytare innan man kan ta en pensel och sätta igång.

Dessutom är det många andra saker som en målare ska utföra om man till exempel är anställd i en hantverkarfirma, som de flesta målare är. Då kan man behöva lära sig kakla väggar, och lära sig hur man kaklar badrumsväggar och lägger golv med kakel och samtidigt gör det med tanke på att det är ett våtutrymme som kräver kunksap om golvlutning och vattenlås och hur man gör det på rätt sätt. Så en "målare" gör mycket mer än "målar".

Måla både inomhus och utomhus

Samtidigt är det ett ganska så variationsrikt arbete. Den ena dagen är inte den andra lik. Särskilt om man arbetar på en hantverkarfirma som riktar sig både till andra företag och till privatpersoner. Då kan man ena dagen måla om ett kontor, den andra måla om en husfasad, måla om eller tapetsera om ett sovrum, kakla ett badrum eller måla om fönster. Målar om man om en husfasad kanske man behöver lära sig hur man säkrast arbetar på hög höjd. Det finns till och med hantverkarfirmor som lär sig röra sig på mycket höga höjder. De är ofta sportiga målare som klarara av att befinna sig på höga höjder. Det kan handla om att måla om kyrktak, fasader på höga höjder och liknande.

Viktigt att man är noggrann

Som målare och kaklare är det mycket viktigt att man arbetar noggrant, men ändå inte tar alltför lång tid på sig. Ingen vill jobba med någon där arbetet tar flera timmar. Så när man lär sig att måla är det viktigt att lära sig både och; både att arbeta noggrant men att också samtidigt måla, tapetsera och kakla på ett snabbt sätt. För om man får bra referenser och ser till så att alla ens kunder blir nöjda kan man få nästan hur mycket jobb som helst. Prognosmakarna säger att framtiden som målare ser ljus ut och inte har någon större konkurrens åtminstone inte för de närmaste 10 åren. Men allt kan ju förändras.

15 Nov 2019