Därför är fönsterrenovering miljövänligt

Att arbeta med hantverk är lönsamt, inte bara för att lönen är mycket god i förhållande till den korta studietiden och att man inte behöver ta lån för att kunna studera, som man behöver om man väljer att studera efter gymnasiet. Det är även lönsamt för hantverkare på så sätt att man genast, efter fullgjort arbete, kan se resultatet. Det ger en enorm tillfredsställelse att kunna se sitt arbete vara klart och se den påtagliga förändring och det fina resultatet direkt. En sådan sak som man kan se är när man till exempel utför en fönsterrenovering i Stockholm.

Så kan det vara renovera fönster i Stockolm

Vi tar Stockholm som exempel då det är där som behoven är störst att renovera fönster, bland annat. Stockholm är ju vår största stad i landet, och har de flesta bostads- och hyresrätterna. Tänk dig en bostadsrättsförening (BRF) med tusen bostäder. Då kan du tänka dig antalet fönster som ska renoveras i en så stor BRF. Har man tusen bostäder i sin BRF, och varje bostad har fyra fönster, blir det 4.000 fönster som ska renoveras. Det blir ett stort jobb och ett ordentligt klirr i kassan.

Därför är fönsterrenovering bättre än fönsterbyte

Att byta ut fönster istället för att renovera dem, innebär att man måste byta ut minst 4.500 fönster. Varje fönster kräver enorma mängder energi och material som förbrukas för att tillverka dem. Om man då i stället renoverar dem, går det varken åt så mycket energi i tillverkningen eller material som ska bytas ut, rivas ut och slängas. Det är alltid synd att slänga material. Det blir material som kanske skulle ha kunnat användas som bara går till spillo. Då kan man i stället ta vara på det material som ännu fungerar, målar om det, lägger i nytt isoleringsmaterial och monterar in dem tillbaka. Man slänger inte byggmaterialet utan tar tillvara det och använder det på nytt.

Fönsterrenovering håller i minst 20 år till

Ser man till att renovera fönster i stället för att riva ut och slänga och montera in nya, ser man till att fönster håller i minst 20 år till. När man gör arbetet och renoveringen ordentligt, målar om med färger som håller mot väder och vind kommer fönster att hålla i lång tid framöver. Det är mer miljövänligt, klimatsmart och det som måste bli vår tids melodi – att återanvända och återvinna allt som bara går. Vi slösar annars på jordens resurser.

25 Mar 2019