Bygga hus - ta första steget

Drömmer du om att bygga hus i Stockholm? För många så stannar det vid just en dröm. Man har svårt att se var man ska börja, hur mycket det ska kosta och vad man ska tänka på i övrigt. Det svåra steget att ta är just det första. Vilket är att kontakta en erfaren partner med lång vana av att bygga hus.

Genom att välja en erfaren partner i samband med att man planerar att bygga hus i Stockholm så får man också en möjlighet att skapa det hus man drömt om. För många så handlar det nämligen om ganska vaga drömmar; man har en bild av hur huset i fråga ska se ut både interiört och exteriört - man vet ungefär vilka lösningar som man vill ha, med där svårigheten ligger i att få till en helhet. Vad gäller exempelvis material - vilket material ska man bygga huset i? - så famlar man i mörker.

Samma sak gäller exempelvis för energilösningar och framtida uppvärmning. Att bygga hus i Stockholm handlar om att få alla små detaljer att bilda en helhet. Det är där rätt partner kan göra skillnad och få projektet att ta fart från start till mål. Ser man till allt detta så är det första steget på en lång resa.

Nästa steg handlar i sin tur om att få ett godkännande för att bygga hus i Stockholm - något som innebär en ansökan om ett bygglov till Byggnadsnämnden. Även gällande denna så har man större chans att få en tumme upp om man har rätt partner vid sin sida - detta då ansökan dels blir komplett och dels även sett till att alla ritningar och husets karaktär anpassas mot både detaljplan och mot hu området i övrigt ser ut.

Bygga hus i Stockholm - totalentreprenad är ett bra alternativ

Det är få förunnat att äga kunskapen och verktygslådan att bygga hus på egen hand. Hjälp behövs i någon form och för de allra flesta så handlar det även om hjälp med det mesta. Givet dina egna kunskaper, din budget och den tid du har att disponera så kan du också välja i vilken utsträckning du behöver professionell hjälp av olika företag. Kan du göra vissa saker på egen hand så är delad entreprenad en bra lösning.

Saknar du däremot kunskap, erfarenhet och tid att bygga så är totalentreprenad ett väldigt bra alternativ i samband med att du ska bygga hus i Stockholm. Detta innebär att du anlitar ett och samma företag som - via exempelvis underleverantörer och externa partners - kan sköta allt som har med husbygget att göra. Det ger dels ett effektivare arbete, dels säkrare och bättre lösningar och dels - tvärtemot vad många tror - även lägre kostnader i de flesta fall. Som beställare får du dessutom en möjlighet att diskutera, ventilera och kommunicera alla spörsmål som dyker upp längs vägen. Du deltar i projektet - även om du själv inte håller i hammaren.

En annan detalj handlar om en Kontrollansvarig - KA - och att en sådan måste anlitas. En KA är en oberoende person som bland annat sätter upp en kontrollplan och som gör olika besök i syfte att säkerställa att bygget sker i enlighet med nämnda kontrollplan samt på ett säkert sätt i övrigt. Många ser detta som en utgift, men vi skulle snarare se det som en investering. Du får ytterligare en sakkunnig vid din sida som ser till att du får en enklare resa till målet.

Att bygga hus i Stockholm är krävande - tro inget annat - men det handlar även om en resa som du inte vill vara utan den dagen du kan flytta in. Med rätt företag vid din sida så får du också det hus du alltid drömt om.

23 Dec 2021