Beslut att ta innan du gör en köksrenovering

kök, renoveringEtt lyxigt kök i Danderyd, eller ett urbant och minimalistiskt kök i Vasastan? Det finns många olika stilar att välja mellan när det kommer till kök. Många anser att det är hemmets viktigaste rum, så valet av material och interiör är givetvis inte något som bör förhastas. Inför en köksrenovering finns det ett antal frågor som är bra att ställa sig. Genom att ta dessa beslut i ett tidigt skede, kommer resten av processen att bli lite lättare att genomföra.

Hur ska köket användas?

Först och främst, är det viktigt att ta i beaktning hur köket ska användas. Hur du tycker om att använda köket skall inte krocka med dina materialval. Är ni en småbarnsfamilj, med risk för mycket spill? Då är det kanske inte lämpligast att välja marmorskivor i köket, som är känsligt för till exempel juice och såser.

Viktigt i köket är spisen. Ska du ha en modern och snabb variant, eller en klassisk gasspis? Det förstnämnda lämpar sig kanske bäst för ett lyxigt kök i Danderyd, medan ett kök med industriell känsla kan kläs bättre med en gasspis. Gör upp en detaljerad plan för hur ditt nya kök ska möta dina behov och hur det ska fungera med vardagslivet.

Behöver du dra rör?

Att dra rör är något som gör att din köksrenovering snabbt sticker iväg i pris. Om detta kan undvikas, kan du potentiellt spara tiotusentals kronor. Försök att jobba med nuvarande layout så gott det bara går. När du har övervägt alla alternativ för den nuvarande lösningen, kan du börja fundera på att flytta installationer och dra rör. Men var beredd på att det kommer bli dyrt. Lyxiga material och hushållsmaskiner är kanske något man får dra in på, om man inte har en obegränsad budget. Naturligtvis är storleken på budgeten en faktor som avgör hur kreativ du har möjlighet att vara.

Vilka färgval ska du göra?

En viktig del av en köksrenovering är färgerna. De bör inte bara smälta ihop med resten av huset, utan även miljön som huset befinner sig i. Har du ett hus i Danderyd kanske du vill använda andra färger än om du har en lägenhet i Gamla stan. Det viktigaste är att man väljer en stil och håller hårt på den. Visserligen är det fullt möjligt att blanda flera olika stilar, men risken är hög att det upplevs stillöst. Det finns dock inga rätt eller fel – utan låt magkänslan säga sitt också. Mer information om köksrenovering hittar du här.

 

8 Feb 2019