Att slipa om parketten kan fräscha upp hela hemmet

Glöm inte att även fixa till golven när ni renoverar. I ett rum är det golvet som syns mest men det är även den yta som slits mest. Att slipa om de repiga trägolven kan lyfta hela rummet.

Vi målar om och tapetserar men glömmer ofta bort golven. Att även renovera och slipa den gamla parketten kan vara ett lyft för hela hemmet. Trägolv är behagliga att stå på och så är de vackra. Dessutom är trä ett hållbart material som även är bra för miljön då man enkelt kan slipa om det och det blir som nytt igen. Det är tjockleken på golvet och hur många gånger som det har renoverats tidigare som avgör om det går att slipa. Ett massivt plankgolv kan man slipa många gånger och det är inte ovanligt med plankgolv som är över hundra år. Lamellparkett klarar oftast att slipas fyra gånger. Det kan ibland vara svårt att avgöra om golvet klarar en slipning till. Golvslipning i Stockholm kan kostnadsfritt komma på hembesök för att bedöma om golven går att slipa.

Ytbehandlingen påverkar golvets utseende

Ett nyslipat trägolv eller parkett ska också ytbehandlas något som även påverkar golvets utseende. Vilken efterbehandling som kan vara bäst för golvet beror bland annat på vad rummet används till och vilket träslag det är av. Ett trägolv i ett kök eller hall utsätts för spill och blöta skor. Då kanske man inte ska olja in golven utan i stället välja en golvlack. Idag finns det både blank, matt och helmatt lack att välja på. Man kan även välja att vaxa, luta av och vitsåpa golven. Att också förändra golven genom att färga in dem är populärt. Ekparkett kan man exempelvis färga in ljust eller mörkt. Skulle man tröttna på det är det bara att slipa om det och välja en annan ytbehandling. Ta hjälp av en golvslipningsfirma

Man kan själv slipa sina golv genom att hyra en speciell golvslip men det blir sällan lika bra som när man anlitar en professionell golvslipningsfirma. Idag erbjuder dessutom de flesta firmor dammfri golvslipning vilket inte blir fallet om man skulle slipa golven själv. Hyr man in en firma kan man även få hjälp med att välja vilken ytbehandling som kan vara bäst. Kontakta några olika golvslipningsföretag och be om en offert. Jämför sedan priser men titta även på referenser innan ni väljer firma.

29 Jul 2020