Att jobba som golvslipare

Jobbet som golvslipare passar bra för den som är praktiskt lagd. Kanske har du slipat golv hemma själv och märkt att du har lätt för det? Ofta när man jobbar med golvslipning är det inte den enda arbetsuppgiften man har. Många anställda arbetar förutom med golvslipning, till exempel också med att montera kök och byta fasader. Vill man jobba som golvslipare är det bra att ha relevant erfarenhet. Vi har tittat på hur jobbannonserna ser ut.

Observera att inga företagsnamn nämns. Syftet är undersökande. Vi har tittat på två slumpmässigt utvalda företag, båda baserade i Stockholm, för att se vad de eftersöker.

Första annonsen

Första annonsen i Stockholm vi tittar på söker en mångfacetterad anställd. Förutom golvslipning vill de att den anställda ska utföra en rad olika uppgifter. Till exempel:

  • Fasadbyten
  • Fönster- och dörrinstallationer
  • Montering av fasta möbler, kök samt innerväggar.
  • Lägga parkett
  • Bygga trappor
  • Montera kaminer

Företaget ser det som starkt meriterande med en snickarutbildning, men påpekar att det viktigaste är att erfarenhet av liknande arbete finns. Arbetet ska ha varat under minst två år och ägt rum i Sverige. När det kommer till mer personliga egenskaper nämner de att de söker en anställd som vill utvecklas och växa med erfarenheten. Anställningen är i första hand under kortare tid, men möjligheter till anställning under lång tid finns.

Andra annonsen

Andra annonsen är betydligt mer kortfattad och ligger inte i någon platsbank, utan direkt på bolagets hemsida. De skriver att de söker efter snickare, golvläggare och golvslipare i Stockholm, som behöver vara driftiga, noggranna och ha en god känsla för slutproduktens finish. De påpekar att mycket kundkontakt kommer att ske i arbetet. En stor del av arbetsuppgifterna sker nämligen hemma hos privatpersoner.

De ställer också krav på körkort. De påpekar att arbetet ställer krav på att man kan vara självgående, vilket ett körkort krävs för. De specificerar inte direkt vilken erfarenhet eller utbildning som krävs för jobbet. Däremot frågar de om läsaren är en ”duktig” snickare, golvslipare eller golvläggare. Med ordvalet får man tolka författaren som att åtminstone hyfsat god erfarenhet av dylikt arbete krävs.

Utbilda dig

En bra väg att gå för att jobba med golvslipning tycks vara att utbilda sig till snickare och skaffa sig arbetslivserfarenhet, om man inte får ett jobb som innefattar golvslipning på en gång. En bra väg att gå är att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Programmet finns över hela landet, så du måste inte pendla till (eller bo i) en större stad (Stockholm, Malmö, Lund till exempel) för att gå utbildningen. Om du är vuxen finns möjligheter att studera på Komvux istället.

2 Jan 2018