Att arbeta som snickare

Att arbeta som snickare är ett kreativt och praktiskt yrke. Den som är intresserad av att arbeta med sina händer som främsta verktyg bör utbilda sig till snickare. Även om man har andra redskap till sin hjälp i arbetet är det ändå främst det du gör med sina händer som avgör hur duktig du kommer att bli som snickare. Här tänker vi på att vara noggrann i utförandet, oberoende vad det är du arbetar med för tillfället.

Ska man kapa av en list, gäller det att mäta noggrannt och såga precis där man själv har mätt ut märket för kapningen, till exempel. Att jobba som snickare innebär många olika arbetsuppgifter. Ena dagen kan det handla om att montera en köksinredning med köksskåp, stenskivor, den andra kan du bygga en altan. Ibland kanske du behöver måla, tapetsera och kakla in ett badrum. 

Arbeta som trä

Som snickare kan man även arbeta med möbeltillverkning. Det innebär att man som snickare måste kunna möbeltillverkning, vilket kan innebär att du bör vidareutbilda dig som snickare, eller om du är läraktig kan du lära dig på det företag där du arbetar, som en del i en internutbildning. Som snickare kan man även lägga trägolv. Även här bör du vidareutbilda dig inom golvläggning för att kunna arbeta som golvläggning. Då kan man lära sig olika träsorter, hur de fungerar, hur man ska behanda dem med olika träbehandlingar. Du kan även lära dig hur du kan slipa trägolv.

Arbeta med sten

Som snickare kan man även använda stenmaterial till inredning. Här är det även viktigt med kunskapen, hur du som snickare ska hantera stensorterna. Då kan du komma att arbeta på ett företag som handlar med stenmaterial. Stenmaterial brukar användas till inredning, antingen som material till bänkar; disk- och arbetsbänkar. Man kan använda stenmaterialen i våtutrymmen och då måste man lära sig byggregler för våtutrymmen i kök eller badrum. 

Stenmaterial för stenskivor

Här finns olika stenmaterial för stenskivor, som har olika funktion och egenskaper. Marmor är kanske den mest kända stensorten. De flesta har en bild av hur marmor ser ut och den har en mycket vacker yta. Granit är vår mest vanliga stensort. Alla har säkerligen sett den utan att tänka på vad det är för slags sten. Den har nyanser allt från ljust till mörkt grått och rosa. Kompositsten är en blandning av olika stensorter och därför ingen naturlig stensort. Kalksten är en vit stensort och vanlig, bland annat på Gotland.

 

17 Aug 2018