Anlita en och samma firma eller flera olika?

De flesta renoveringar och byggnationer innehåller olika moment. Moment som kräver speciella kunskaper och att man som exempelvis husägare därmed måste engagera fler än en enda firma för jobbet. Ett typiskt exempel på detta handlar om ett av de mest populära renoveringar som sker idag: en badrumsrenovering. Låt oss bryta ner vilka moment som det hela handlar om för att ge en bättre bild av vad vi menar.

  • Rivning: Innan det nya badrummet kan påbörjas så måste det första rivas ut. Ett ganska tungt jobb som kräver speciella maskiner och som dessutom kräver att man har ordnat med någonting att lägga allt bråte i. En container är bra att hyra för en villaägare, en person som bor i en bostadsrätt brukar istället ordna med större, kraftfulla bagar som går att forsla ned genom exempelvis en lyftkran. Man brukar tjäna på att ta professionell hjälp i den här frågan.
  • Snickare: För att sätta upp väggar och anpassa badrummet efter dina önskemål så måste en snickare sättas i arbete.
  • Rörmokare: För att dra vatten, koppla in avlopp och exempelvis koppla in tvättmaskinen så anlitar man en rörmokare.
  • Elektriker: Ska du installera en torktumlare - även ovan nämnda tvättmaskin går utmärkt - så ska en elektriker sköta jobbet. Detsamma gäller för golvvärme och ifall du tänkt dig att sätta spotlights i taket. Här får du inte fuska då du därigenom bryter mot lagen.
  • Plattsättare: Kakel ska förmodligen sättas upp, klinkers likaså och detta är något som blir bäst om en utbildad plattsättare sköter arbetet.

Där hade vi således fem stycken olika yrkesgrupper för ett enda projekt. En badrumsrenovering låter ofta lätt på förhand, men faktum är att det är något som dels tar tid och som dels - baserat på alla moment det involverar - också kräver professionell hjälp. Vi ska dock direkt säga att du inte behöver ringa runt till fem olika företag. Det räcker med att du ringer ett enda - ett företag som erbjuder totalentreprenad vid en badrumsrenovering. Låter dyrt? Initialt så kostar det några kronor mer, men i det långa loppet så är det en lösning som ofta visar sig vara mer lönsam.

Totalentreprenad är bäst vid badrumsrenovering

Det finns några saker som talar för totalentreprenad framför att kontakta fem olika företag. Det senare kräver först och främst en ganska stor ansträngning från din sida – åtminstone om du vill ha ett så bra pris som möjligt. Du måste kontakta flera olika rivningsföretag i Stockholm – vi säger att du bor just där då flest renoveringar sker i vår huvudstad – du måste ringa rörmokare, snickare, plattsättare och elektriker och ta in offerter, förhandla och slutligen välja någon. Det är krävande och det tar tid.

Väljer du totalentreprenad så räcker det med att du kontaktar företag i Stockholm som erbjuder just den lösningen vid en badrumsrenovering. Det är klart fördelaktigt då projektet kommer att starta upp snabbare. Det finns även några andra fördelar. Vi radar upp dessa nedan:

  • Bättre kommunikation: Du får en kontaktperson som leder projektet. Det är denne person som du hela tiden kan ringa och ställa frågor, få svar på hur allting går och – vid behov – ändra planerna lite.
  • Snabbare renovering: Du riskerar inte att se att projektet avstannar som en följd av exempelvis sjukdagar. Blir snickaren sjuk så kan inte rörmokaren arbeta på utsatt tid, det leder till att plattsättaren inte kan arbeta och så vidare. Totalentreprenad innebär att företaget du anlitar har full kontroll kring hur man ligger till. Blir snickaren sjuk så kommer en ny snickare att ta över arbetet; allting flyter på bättre och den uppgjorda tidsplanen följs på ett bättre sätt.
  • Vana av varandra: Rent yrkesmässigt så har ett företag som erbjuder totalentreprenad en fördel av att vara vana vid varandra. Man vet hur snickaren jobbar, man kan anpassa arbetet efter plattsättaren och på ett ungefär så kan man veta hur elektrikern ska hantera sina ärenden. Det handlar om att man arbetar som ett lag. Flera mindre företag bildar mindre enklaver där alla arbetar på sitt eget lilla sätt. Det är också där de framtida problemen gömmer sig.
  • Bättre resultat: Tyvärr är det inte ovanligt att se vattenskador som en följd av en badrumsrenovering. Tillsammans med köksrenovering så är badrummet det stora riskområdet. Om någonting skulle bli fel i framtiden så räcker det med att kontakta en firma för att hitta en lösning. Har du inte valt totalentreprenad så måste du kontakta alla som varit involverade i arbetet och där finns en stor risk i att alla väljer att skylla på någon annan.

http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se är en av de firmor som erbjuder totalentreprenad vid renovering av badrum.

20 Aug 2018