Anlita en hantverkare – på rätt sätt

Den som anlitar en hantverkare till hemmet vill gärna få sina drömmar förverkligade – utan något strul. En viktig del i att lyckas med att anlita en hantverkare är att vara klar i sin kommunikation. Många konflikter och tvister mellan hantverkare och kunder grundar sig i missförstånd. Här ger vi ett antal handfasta tips som du kan använda dig av om du ska anlita en hantverkare på ett så smidigt sätt som möjligt.

1.     Begär alltid en skriftlig offert

Att alltid begära en skriftlig offert är att gardera sig för missförstånd. I offerten bör det stå, exakt beskrivet, vad det är som ska göras. Ifall det ändå skulle bli en tvist, fungerar en skriftlig offert som ett gott bevis.

I offerten bör momsen vara inräknad i priset. Om du får ett ungefärligt pris ska summan, som regel, inte bli mer än 15 procent högre än det som angavs. För att lyckas med det här bäst finns det formulär på nätet du kan ladda ner. Dessa fungerar oavsett om du ska anlita hantverkare för en badrumsrenovering i Sollentuna eller en flyttstädning i Eskilstuna. De är standardiserade och i de fall formuläret inte exakt möter det som behöver anges kan du enkelt lägga till detta för hand eller i ett program på datorn.

2.     Är det formella i sin ordning?

Innan du bestämmer dig för att anlita en hantverkare bör du kontrollera det formella. Till exempel bör du säkerställa att den som du pratar med har F-skattebevis. Vidare är det bra att titta på om hantverkaren är branschansluten och auktoriserad. Det senarenämnda kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilket jobb det är du ska få utfört. Ska du till exempel anlita hantverkare för en badrumsrenovering är det viktigt att behörighet finns om rör- eller elarbeten ska ske.

3.     Hur hitta hantverkaren?

De två tipsen ovan kan användas när du väl har hittat en hantverkare du funderar på att anlita. Att få ett urval av hantverkare att välja mellan är enkelt. Snabbast går kanske att helt enkelt söka på valfri sökmotor i stil med ”badrumsrenovering Sollentuna hantverkare”, om det är just en badrumsrenovering i Sollentuna du vill ha utfört.

När du söker på städer som just Sollentuna eller Stockholm kommer du säkerligen att få ett ganska stort urval av hantverkare att välja mellan. Har du en mindre stad i sökfrasen är urvalet inte lika stort. Oavsett hur många träffar du får bör du applicera tipsen ovan för att få en säker och trygg process.

22 Oct 2017