Så hittar du rätt takläggare

Behöver du en takläggare? Har du behov av ett helt nytt tak, eller bara någon som kontrollerar takets hållbarhet? Även om taket håller tätt kan det vara bra att se över takstolarna efter 20, 30 år. Dessutom kan man gott och väl se över de enskilda delarna om de behöver brytas ut. Att anlita en hantverkare är som att hitta en nål i en höstack; det finns bra hantverkare och så finns det de som är mindre bra. Särskilt när det kommer till takläggning är noggrannhet av största vikt. En hantverkare som fuskar vill man inte ska lägga ens tak. Det är ju ändå ett av de viktigaste med ditt hus; att taket fungerar som det ska.

Välj rätt byggmaterial till taket

Vilket material ska du ha på ditt tak? Här finns det olika material att välja mellan. Det mest klassiska är tegeltak. Det ser vi på de flesta hus i Sverige, oavsett om det är ett rakt, eller ett brutet tak. Det är de taken vi förknippar med gamla trähus i faluröd färg och vita knutar. Den senaste tiden har alltfler byggt med plåttak. Särskilt alla platta tak brukar ha papptak. Här har du olika kostnader på taken och därför går vi här igenom de olika kostnaderna med olika byggmaterial och vad det kan innebära för dig som husägare. Billigast är det ju att göra det själv. Dock ska man inte ge sig upp på taket om man inte har gjort det förut. Här är säkerheten viktigast. Man får inte ge sig upp på tak utan en säkerhetslina och hjälm. Allra säkrast är det om du hyr en lift och slipper bära upp allt material upp för en stege. Har du en lift kan du bara stiga av och på liften.

Så mycket kostar de olika byggmaterialen

Inte helt oväntat är tegeltak det som kostar mest; cirka 200-250 kronor per kvadratmeter får du räkna med. Shingeltak kostar cirka 170-230 kronor kvadratmetern, beroende på vilken shingel du väljer. Plåttak kostar mellan 150-200 kronor kvadratmetern, betongtak mellan 160-210 kronor kvadratmetern och billigaste alternativet är papptak som kostar mellan 100 och 150 kronor per kvadratmeter. När det kommer till arbetskostnaden tillkommer det. Billigaste alternativet är som bekant att göra det själv. Men här avråder vi från det, om du inte har gjort det förut och har erfarenhet av att kontrollera takets hållbarhet, takstolar och undertaket. Allra säkraste alternativet är att anlita en professionell takläggare. Går något snett och du själv har utfört renoveringen, eller lagt det nya taket själv, kan försäkringsbolaget vägra att betala ut ersättning för något som du har gjort på egen hand. 

Här hittar du rätt hantverkare för jobbet

Bor du i en mellanstor stad som till exempel Västerås finns det ett 50-tak företag som arbetar med takläggningar. Välj då det som har bäst referenser. När du ber om offert, kontrollera om de gör ett första kostnadsfritt hembesök för att kunna beräkna på arbetskostnaden rätt. Så arbetar endast seriösa hantverkare. Med ROT-avdraget kan du halvera arbetskostnaden om du inte har utnyttjat avdraget innan, förstås. Som mest kan du få ner kostnaderna med 30 procent per år, och maximalt 50.000 per person och år. Lycka till! Läs mer här om takläggare i Västerås.

15 May 2018